- Voor het metaal koper is een speciale rol weggelegd in de energietransitie.
- Tegen 2025 kan de prijs van het metaal tot 15.000 dollar per ton stijgen, een toename van 66 procent vanaf het huidige niveau.
- De vraag naar koper zal de komende tijd hard stijgen, terwijl het aanbod waarschijnlijk nog jaren achterblijft.
Koper zal een cruciale rol spelen bij de overgang naar een CO2-arme economie en de vervanging van olie als energiebron door hernieuwbare alternatieven.
Aangezien er een aanbodtekort is van koper kan de prijs van het metaal met meer dan 60 procent stijgen in de komende vier jaar, concluderen analisten bij zakenbank Goldman Sachs in een rapport met de titel Koper is de nieuwe olie.
De toename van de vraag en het aanhoudend lage aanbod zou de prijs van koper tot 15.000 dollar per ton kunnen opdrijven tegen 2025, vergeleken met het huidige niveau van ruim 9.000 dollar per ton, aldus de analisten van de bank.
Koper is nodig voor de energietransitie
Koper is een metaal dat een belangrijke rol speelt bij het leveren van groene energie uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen. Het element bezit de fysieke eigenschappen die voor die processen nodig zijn, aldus de analisten.
"Bij de discussie over de aankomende piek in de vraag naar olie wordt vaak over het hoofd gezien dat de vervanging van olie door duurzame energiebronnen gepaard zal gaan met een toename in gebruik van koper en andere belangrijke metalen", aldus het rapport.
Koper is onder meer nodig om de nieuwe infrastructuur te bouwen die nodig is voor groene energie, maar tot dusver is daar volgens het rapport niet genoeg aandacht voor geweest.
De analisten denken dat de vraag aanzienlijk zal toenemen, met wel 900 procent tot 8,7 miljoen ton in 2030, als groene technologieën langzaamaan de norm worden. Mocht de energietransitie langzamer verlopen, dan zal de vraag alsnog toenemen tot 5,4 miljoen ton, oftewel met bijna 600 procent.
Koper is nodig voor tal van duurzame technologieën, zoals accu's van elektrische voertuigen en het opwekken van energie uit duurzame bronnen. Als gevolg van het klimaatakkoord van Parijs krijgen hernieuwbare energie en groene technologieën steeds meer politieke en economische duwtjes in de rug.
Slechts twee weken geleden heeft de Amerikaanse president Joe Biden een stimuleringspakket ter waarde van 2.000 miljard dollar aangekondigd, waar veel geld gereserveerd is voor duurzame technologieën en infrastructuurprojecten.
Productie koper opschroeven wordt lastig
De huidige stand van zaken is dat de kopermarkt niet voorbereid is op de toegenomen vraag, aldus Goldman Sachs. De koperprijs is in de afgelopen twaalf maanden met ongeveer 80 procent gestegen, maar de productie is niet in datzelfde tempo omhoog gegaan.
"De situatie op de markt is al krap, omdat de stimuleringsmaatregelen van overheden (vooral in China) voor een heropleving van de vraag hebben gezorgd. Het aanbod was tegelijkertijd aan het stagneren", aldus Goldman.
De NYMEX-termijncontracten voor koper noteerden donderdag 3 procent hoger op bijna 9.300 dollar.
De uitbreiding van kopermijnen en de aanleg van nieuwe koperproductievelden vergt jaren. Het opschroeven van productie kan dus niet zomaar, waardoor tekorten van het metaal waarschijnlijk zijn. De prijzen stijgen nu al om investeringen en een uitbreiding van de productie mogelijk te maken. Anders dreigen binnen twee jaar enorme aanbodtekorten, aldus Goldman.
De analisten van Goldman ramen momenteel "een aanbodtekort van 8,2 miljoen ton tegen 2030". Dat is twee keer zo groot als het tekort dat de aanleiding gaf voor de hausse op de kopermarkt aan het begin van deze eeuw.
De koperproductie is in 2020 gedaald. Dat was het gevolg van overheidsmaatregelen en lockdowns tijdens de coronapandemie.
De grootste koperproducenten ter wereld, Chili en Peru, werden in het bijzonder hard getroffen door de pandemie. Dat kan volgens grondstofanalisten van adviesbureau S&P Global het aanbod tot 2023 beperken. Afgelopen week stegen koperprijzen, omdat Chili zijn grenzen dichtgooide vanwege de pandemie.
Volgens een in februari gepubliceerd rapport van adviesbureau GlobalData zal de wereldwijde koperproductie in 2021 met 5,6 procent toenemen, na een daling van 2,6 procent in 2020.